måndag 26 april 2010



GHOST BIKES

En intressant företeelse i vår samtid när det kommer till döden och det förgängliga är de osanktionerade och spontana monument vi reser över våra döda. Blommor, graffiti & fotografier. Eller ghost bikes. Jag fick en kort intervju med min vän och kollega Emanuel Batali, grafisk formgivare och cykelentusiast angående just dessa.

Vad är en Ghost bike och när/var uppstod fenomenet?
En Ghostbike är en helt vitmålad cykel som reses som ett minnesmonument över en cyklists bortgång i trafiken. Brukar resas och låsas fast i närheten av olyckan. Denna tradition utövas mest av cykelbud och personer som har en djupare relation till cyklandet. Som mycket annat uppstod även detta "fenomen" i staterna, där även bl.a. cykelbudskulturen är djupt rotad.

Hur bemöts dessa monument av allmänheten?
Ghostbikes får ett fint bemötande och respekteras av både medmänniskor och stat, så länge de inte står olämpligt brukar de få stå kvar under en längre period. Många gånger lägger anhöriga blommor och tänder ljus vid platsen vilket upplyser folk om att det rör sig om ett hedrande av en persons liv. Detta bidrar säkert till att passerande respekterar ceremonin.

Utövas det här alls i Sverige?
Osäker på hela landet men i Stockholm har det förekommit vid något enstaka tillfälle. Här är det, som tur är, inte många cyklister som avlider i trafiken. Och jag kan inte minnas när något cykelbud var med om en dödlig olycka senast, ta i trä... och använd hjälm! Många som har cyklandet som "livsstil" undviker att bygga ihop eller köpa en allt för vit cykel av den enkla anledning att den kan påminna om en Ghostbike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar