torsdag 8 april 2010

TIBETANSK FÅGELBEGRAVNING

Langmusi i Gansuprovinsen, Tibet, är en av de få ställen i världen där man fortfarande ibland enligt gammal buddhistisk-tibetansk tradition låter sina döda ätas upp av fåglar, en process kallad för jhator.
Tibetanska buddhister ser inget värde i kroppen när själen väl lämnat den, en avliden är ett skal. Man vill ge tillbaka till naturen och till djuren som man närt sig på under sin livstid. Den avlidne bärs därför upp till ett berg där han/hon styckas för att sedan lämnas till elementen och de enorma gamar som bor i området.

På grund av områdets geografiska förutsättningar så har det i princip varit omöjligt att gräva gravar då berggrunden bara ligger några decimeter ner. Platsen ligger även ovanför trädgränsen, så att kremera med dyrbar ved är oftast inte ett alternativ. Det här är/var helt enkelt en av de enklaste sätten för att bli av med en kropp. Förutom de rent praktiska aspekterna anses det här också vara en generös och förbarmande gest från både den avlidna och de anhöriga då man ger föda till andra levande varelser.

Vackert och okonstlat i sitt makabra sätt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar